Skip to main content

Bryllupsbilleder – hvor meget tid skal der bruges på dét? Når den store dag er rundt om hjørnet, er det vigtigt at være forberedt – men lad os bare være ærlige – der er rigeligt at tage fat på, når det kommer til bryllupsplanlægning.

Et bryllup er og bliver en stor dag uanset hvordan man holder det. Det kan være stort eller småt, med eller uden kirkevielse, fest i store selskabslokaler eller hjemme i haven – ja, mulighederne er uendelige. Men fælles for dem alle er, at de fleste gerne vil have dækket dagen med flotte bryllupsbilleder, som man kan kigge tilbage på. Selvfølgelig kan et familiemedlem eller ven tage tjansen, men vil man hyre en professionel fotograf, er der nogle ting man bør overveje.

Her kommer mine 8 bedste bud på nogle overvejelser, som er gode at gøre sig.

Hvor leder man?
Klikker man ind på Google og skriver “bryllupsfotograf”, så er der ikke mangel på resultater. Der er rigtig mange om budet og endnu flere stilarter, fremgangsmåder og prisklasser. Så hvor leder man?

Et af de bedste steder at starte er uden tvivl ens netværk. Kender I nogle som har fået taget bryllupsbilleder, som var super tilfredse? Personlige anbefalinger er fantastiske og kan give lidt ro i maven, da en du stoler på, siger god for personen.

I kan også lægge en føler ud på fx Facebook, og simpelthen spørge åbent om nogle kender nogle. Der findes også Facebook-grupper for fotografer, hvor I uden tvivl vil få et hav af bud fra dygtige folk.

Til sidst er Google selvfølgelig også nærtliggende at benytte. Her har I frihed til at klikke forbi fotografernes hjemmesider og se deres referencer og priser. Det kan gøres i ro og mag, og I kan forholdsvist hurtigt danne jer et overblik.

Forventninger
Jeres ønsker skal have den højeste prioritet. Derfor er det altid en god idé at gøre sig nogle tanker om de forventninger I har til fotografen og billederne han/hun leverer. Det er jeres dag, så det er vigtigt at fotografen er klar over hvad I ønsker, og hvordan I gerne vil have dagen forløber. En bryllupsfotograf med meget erfaring vil typisk kende en del til hvordan et bryllup forløber, imens en fotograf med lidt mindre erfaring, måske er mere afhængig af jeres specifikke ønsker.

Sig aldrig nej til en indledende samtale – og får I ikke tilbuddet, så anbefal det gerne til fotografen. Det kan virke en smule overdrevet, da det jo “bare er billeder”. Hvor svært kan det være? Men jo mere enige I er om alting, jo mere ro i maven får man også. Det er rart at få sat ansigt på hinanden og have mulighed for at stille spørgsmål, da det jo – ikke stensikkert selvfølgelig – er jeres første og forhåbentlig sidste bryllup.

Bryllupsfotografering

Dagen går lynhurtigt og der sker en masse ting. At kunne lave et hak ved fotografen og vide, at den del i det mindste er planlagt, er en rar følelse. Når brylluppet er slut – og det går ofte hurtigere end man regner med – så er det fantastisk at vide, at I har en masse flotte bryllupsbilleder på vej, præcis i den stil I vil have.

Hertil kommer også selve planlægningen. Gør jer gerne nogle tanker om hvor stor en dækning I ønsker. Skal fotografen starte ved forberedelsen inden kirken og slutte efter brudevalsen? Ønsker I kun billeder i kirken? Måske vil I helst bare have de klassiske bryllupsbilleder på location efter vielsen. Og hvad med festen? Klarer onkel Tom den tjans, eller skal fotografen med her også? Hvad med talerne? Skal de fotograferes specielt – eller måske endda optages?

Alle de her ting er gode at have styr på – og bare rolig! Det behøver ikke være kompliceret. De fleste bryllupsfotografer har pakker man kan vælge imellem, og hvis ikke, så er det vigtigste blot, at I ved hvilke billeder I vil have.

Bryllupsfotografering

Budget
Bryllupsfotografer varierer ligeså meget i pris, som mange andre brancher. Bryllupsbilleder kan koste alt fra 2.000 – 50.000 kr, og ligesom alt andet, hænger kvalitet og pris sammen. Dermed ikke sagt, at man behøver spendere en formue. Det kommer igen an på ens forventninger – det vigtigste er, at I får nogle billeder I elsker.

Et bryllup er i forvejen en kostelig affære, så hav altid bryllupsfotografen med i budgettet, og beslut hvor meget I vil give for det. I vil for det meste kunne finde en løsning i den prisklasse I foretrækker.

Det er også en rigtig god idé at udforme en kontrakt – dette vil fotografen typisk klare, både for at sikre ham og selvfølgelig jer. Kontrakten beskriver præcis hvad I har aftalt, og fotografen er dermed sikret opgaven imens I er sikret, at han møder op som aftalt. Prisen og evt. betingelser vil også være en del af kontrakten, så der er fuld klarhed over hvad prisen er og hvad der leveres. Kontrakten er en god måde at fjerne tvivl og ubehagelige overraskelser i den sidste ende.

Stil og udtryk
Dette er et rigtig vigtigt punkt, da stilen og udtrykket i billederne skal være præcis som I ønsker. Mulighederne er uendelige, så derfor er det en god idé at bede fotografer om referencer, så I kan se eksempler på hans/hendes arbejde. Find også gerne billeder fra andre bryllupper som I kan lide, og vis dem til fotografen som et eksempel på det I ønsker. Erfarne fotografer vil kunne redigere og behandle billederne på mange forskellige måder, så nævn altid hvis I har en præference.

Visse stilarter passer rigtig godt til bryllupsbilleder – den helt klassiske er sort/hvid, som altid giver et flot og officielt udtryk. Der kan også være specifikke billeder fra jeres bryllup, som simpelthen bare gør sig godt i en sort/hvid version. Her kan I fx spørge fotografen, om det er muligt at få nogle billeder i et par versioner.

Jo mere I kan vise og beskrive stilen I ønsker til fotografen, jo bedre. Så tag endelig på en inspirationstur på fx Pinterest – platformen er fantastisk til at få idéer og blive inspirerede.

Stil og udtryk i jeres bryllupsbillederStil og udtryk i billederne fra jeres bryllupStil og udtryk i jeres bryllupsbillederStil og udtryk i billederne fra jeres bryllup

Levering og brug af billeder
Leveringstiden på jeres billeder kan variere alt efter hvor stor en dækning I har fået og hvor mange billeder der er blevet taget. Mange fotografer vil også have et fast antal billeder I får leveret, alt efter hvilken pakke I har valgt. Et eksempel kunne være 300 billeder leveret indenfor 2 uger.

Mange vil gerne have alle billeder leveret, så de selv kan vælge hvilke de vil have – men pas på med det! En fotograf kan sagtens tage 1000+ billeder – så det tager tid at komme igennem dem alle sammen. Derudover risikerer I at få et skævt indtryk af alle billederne, hvis de leveres uredigerede – i øvrigt en ting, som mange fotografer ikke er glade for.

Et godt råd er, at lade fotografen stå for denne del. I skal ikke være nervøse for ikke at få de absolut bedste billeder – en af de største opgaver for en fotograf er netop udvælgelsen og redigeringen. Det er nemlig her, at billederne for alvor kommer til live. Så stol altid på jeres fotograf – han/hun ved hvad de skal kigge efter. Hav også gerne denne snak med fotografen, så alle er enige. Hvis I vil have det på en bestemt måde, så fortæl det gerne til fotografen, så I finder den perfekte løsning sammen.

Når det kommer til brugen af billederne, kan I risikere at møde forskellige holdninger. Nogle fotografer er mere strikse end andre – især når I deler jeres bryllupsbilleder på de sociale medier eller redigerer dem yderligere. Tag altid snakken med fotografen om dette punkt, så ingen ser sig sure på hinanden.

Min egen personlige holdning til dette er, at jeres bryllupsbilleder netop er dét – nemlig jeres. I skal frit kunne bruge jeres billeder og dele dem med venner og familie. Jeg tager altid gerne imod en kreditering ved navn, men jeg forbyder aldrig, at I deler og bruger billederne – det er jo lidt det, som er hele pointen med at få dem taget. Men med det sagt, så kan I sagtens risikere, at jeres fotograf har en anden holdning. Hav det derfor med i overvejelserne når I vælger fotograf.

Efterredigering
Som tidligere nævnt er det en rigtig god idé, at bryllupsfotografen ved præcis hvilken type redigering i ønsker, så I får leveret et perfekt resultat første gang. Men der kan også være en aftale om retterunder, hvor I kommer med feedback ved første levering, og fotografen herefter justerer. Her kan der også opstå muligheden for, at fotografen fx vurderer, at nogle billeder gør sig godt i en sort/hvid version, og at I derfor får denne med udover det almindelige billede. Alt efter hvad I har aftalt, så få altid klargjort hvordan denne proces skal foregå.

For mange retterunder kan til sidst ende med, at man stirrer sig blind på billederne, og nærmest aldrig bliver tilfreds. Der kan gå for meget findpudsning i det. Et godt råd er, at have tiltro til jeres bryllupsfotograf, som allerede ved hvad I ønsker, og derfor lade ham/hende om arbejdet – det er trods alt det I betaler for.

Selvfølgelig kan I risikere ikke at være tilfredse med de bryllupsbilleder, som I får leveret. Hele planlægningsfasen er netop for at undgå dette, da det ikke er en situation nogle har lyst til at være i. Den oplagte grund kan være, at I simpelthen har talt forbi hinanden, og fotografen ikke har været helt klar over hvad I ønskede. Et andet scenarie kunne være fejl på udstyr eller opsætning – dette ansvar hviler naturligvis 100% på fotografen. Det tekniske skal I som sådan ikke bekymre jer om, men til en indledende samtale kan I selvfølgelig altid spørge ind til, om alle forholdsregler er taget, så intet går galt.

I langt de fleste tilfælde, vil der selvfølgelig være styr på den del. Ingen professionel bryllupsfotograf tager unødvendige chancer. Mange har fx altid et backup kamera og ekstra memorycards med, hvis der skulle opstå problemer. Som fotograf har jeg selv, omend det er sjældent, hørt skrækhistorier om fejl på udstyret, så alle billederne var væk. Men frygt ej! Alle de tekniske muligheder i dag gør det nærmest umuligt, at ende i en situation hvor intet kan genskabes.

Redigering af jeres bryllupsbilleder

Mulighed for print
Det er altid dejligt at have sine billeder printet, så de kan hænges op derhjemme. Her er det en god idé at spørge fotografen, om de billeder I får leveret er klargjort til tryk, så I kan få dem printet efterfølgende. I langt de fleste tilfælde vil billederne være fint klar til at blive printet – men vil I fx have lavet en fotobog med alle billederne, så skal selve billedfilerne helst være klargjort, så I får det flotteste resultat ift. farver og nuancer.

I kan også forhøre jer, om I kan bestille print direkte hos fotografen. Mange leverer et galleri, hvor I herefter direkte kan bestille de billeder I vil have printet. Det kan gøres på flere måder, og I kan selvfølgelig også altid selv få billederne printet. Men nævn det gerne for fotografen. En flot billedvæg fra brylluppet er en god måde at mindes dagen på.

Kemien
Det sidste punkt er faktisk ret enkelt, men samtidig også vigtigt. Kemien. Kan I sammen? Snakker I godt sammen med fotografen og fornemmer I en gensidig forståelse? Vær aldrig bange for at lade mavefornemmelsen være med i valget af bryllupsfotograf

Ofte mærker man hurtigt om kemien er der – så hav gerne samtaler med flere fotografer, så I kan vurdere bedst muligt. Bryllupsfotografer kan have meget forskellige fremgangsmåder og rutiner, så find en som passer til jer og jeres vision.

Har I lyst til at se, om vi kunne være et match til jeres kommende bryllup? Se mine forskellige pakker og priser lige HER.